ROZUMÍM

Tisková zpráva Hervis Sports

Hervis sports | 15. 4. 2021 - 15. 5. 2021

Co Čech, to cyklista. Poptávka po kolech stoupla o polovinu, s jeho koupí proto příliš neotálejte!

První rozvolňování v kombinaci s dlouho očekávanými jarními teplotami způsobilo, že se české luhy a háje plní nadšenými cyklisty. Absence sportu a čerstvého vzduchu se projevila v extrémní poptávce po tomto oblíbeném jednostopém dopravním prostředku. Kvůli pandemii Covid-19 se bicykl stává takřka nedostatkovým zbožím a čím dál tím více Čechů ho zvolilo jako ideálního prostředníka pro aktivní pohyb venku. Pokud už své kolo máte, nebo zvažujete jeho koupi, připravili jsme pro vás pár zaručených tipů, které udělají z obyčejné projížďky nezapomenutelný zážitek!

Cyklistika se mezi Čechy dlouhodobě umísťuje v žebříčku oblíbených sportů na prvním místě. A není se čemu divit, má totiž blahodárné účinky nejen na naše zdraví, ale také na psychiku. Díky jízdě na kole si vyčistíte hlavu od každodenních starostí a dalšího stresu v práci či doma. Příjemný pobyt na čerstvém vzduchu navíc prospívá také k fyzické zdatnosti a zároveň jde o vhodnou prevenci proti obezitě nebo vysokému krevnímu tlaku. Kromě toho šlapání do pedálů pomáhá tvarovat svaly nejen na nohách, ale také na rukou nebo zádech. Oproti běhu je to aktivita méně náročná a nezatěžuje tak výrazně pohybový aparát. A k tomu jde o skvělý cestovatelský zážitek.

Jak zvolit správné kolo pro celou rodinu?

Dnes máme na výběr z široké nabídky kol či elektrokol. Jednotlivé modely se od sebe liší průměry kol, výškou rámu, materiálem ale i cenou. Ideální pro cykloturistiku je trekové kolo, které je zároveň skvělou volbou pro všechny začátečníky. S takovýmto typem můžete jezdit na asfaltce i polní cestě. Naproti tomu horská kola s pevným nebo celoodpruženým rámem doporučujeme již zdatnějším jezdcům, protože jsou určena převážně pro jízdu mimo zpevněné komunikace, tedy například polní a lesní cesty nebo náročnější terén. Velký boom v posledních letech zažívají elektrokola. Jejich prodeje stoupají každoročně o desítky procent. Zhruba každé třetí městské, krosové nebo horské kolo v ČR jezdí na elektrický pohon.

Pokud kolo vybíráte dítěti, základem úspěchu je vybrat správnou velikost. „Ideální rozměr kola poznáme tak, že dítěti stojícímu rozkročmo nad trubkou zbývá mezi ní a rozkrokem místo na pěst. Řídit se můžete také velikostní tabulkou, v tom případě měříme délku nohy od rozkroku k chodidlu. Pamatujte však na to, že samotným výběrem kola nákupní proces nekončí. Neméně důležitou výbavou jak u dětí, tak dospělých je cyklistická helma nebo vhodné osvětlení,” radí marketingový ředitel Hervis Sports Jan Štádler. Například oblíbenou dětskou helmy Alpina Carapax pořídíte v prodejnách Hervis za 1 499 korun.

V době zavřených prodejen uvítáme jakoukoli pomoc odborníků. Mnoho obchodů se sportovním zbožím připravily pro své zákazníky online návody, jak sestavit zakoupené kolo či poradí s výběrem. Na příklad Hervis Sports nabízí zájemcům o kola Cykloporadnu, ve které se mohou podívat na širokou nabídku zboží a dle základních parametrů i vlastních potřeb vybrat to své vyvolené. Zakoupené kolo pak hladce podle internetového návodu smontují. Stačit bude základní sada inbusů, klíč číslo 15 a přibližně 5 minut času,“ dodává Jan Štádler. Do dalších služeb společnosti spadá také Servis kol, v rámci něhož vám profesionální technici zkontrolují celkový stav kola, popřípadě opraví nebo vymění jeho poškozené části.

Ideální sport pro malé i velké

Cyklistika patří díky své dostupnosti a nenáročnosti k nejoblíbenějším rodinným aktivitám. Zatímco nejmenší děti posadíte do sedaček, ty starší už mohou jet sami po vlastní ose. Ještě když se babičce a dědovi poohlédnete po elektrokolech, máte o nezapomenutelnou jízdu postaráno. A když se na rozmary počasí připravíte vhodnou výbavou, která tělo ubrání za silného větru i jarního deště, v poznávání okolních krás vám už nic nebude stát v cestě.

Jen mějte na paměti, že malým dětem může být na kole ještě větší zima, z toho důvodu je třeba chránit zejména ty části těla, která jsou náchylnější na prochladnutí jako záda, krk, hlavu nebo ruce. Důležité je také naučit se jednotlivé oblečení vrstvit, abyste si z výletu nepřivezli kašel či rýmu. Mezi cyklistické stálice se dlouhodobě řadí švédská značka Craft nabízející funkční ergonomické oblečení, jež navrhuje ve spolupráci s nejlepšími sportovci světa, nebo slovenský výrobce outdoorového oblečení Northfinder zaměřující se na veškerou potřebnou cyklovýbavu. Vyzkoušet můžete například dámskou cyklistickou bundu značky Craft za 3 799 korun, jež je odolná vůči vodě i větru, popřípadě pánský cyklistický dres od stejné značky za 1 899 korun.

Nejkrásnější české cyklostezky jako na dlani

V Česku je více než třicet dva tisíc kilometrů cyklostezek a nových rok od roku přibývá. Stejně jako v tom loňském, tak i v roce letošním budou cyklovýlety patřit bezesporu opět k nejoblíbenějšímu letnímu poznávání tuzemských krás plných historických skvostů i nedotčené přírody. Rájem řady cykloturistů se díky rovinatému terénu stávají Jižní Čechy, jež jsou díky své nenáročnosti vhodné i pro ty nejmenší cyklisty. Okolo Třeboně vede 39 kilometrů dlouhý uzavřený okruh, kde se snoubí příroda s historickým pozadím. Na další cyklostezce mezi Hlubokou nad Vltavou a Českými Budějovicemi budete mít na očích jeden z nejkrásnějších neogotických klenotů Evropy, zámek Hluboká nad Vltavou. Žně zažívá také cykloturistika na Moravě. Region Jižní Moravy je z velké části rovinatý, přírodně a kulturně velmi pestrý, a proto je ideální pro rodinné dovolené. Kromě krajiny poseté vinnou révou nabízí jedny z nejkrásnějších historických památek. Zářným příkladem jsou třeba Lichtenštejnské cyklotrasy, jež spojují nejkrásnější památky rodu Lichtenštejnů v oblasti Lednicko-valtického areálu táhnoucí se 90 km směrem do Dolního Rakouska.

NOMINACE – PR HERVIS
Platnost: 15.4. – 15.5.2021